Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
wtorek, 9 lipca 2019
Galareta wieprzowa
SKŁADNIKI:
-golonka tylna szt.1
-dwie nóżki
-skóry wieprzowe wędzone 300-400 g
Do tego ilość według uznania :
Ja dawałem:
-majeranek jedna czubata mała łyżeczka
-liść laurowy 5 szt.
-ziele angielskie 10 ziaren
-szczypiorek suszony jedna czubata mała łyżeczka
-czosnek suszony krojony około 3 ząbki
-włoszczyzna suszona 2 czubate duże łyżki
-soviera premium fit suszone 2 czubate duże łyżki
-sól nie jodowana 50-60 g do całości
-pieprz czarny mielony jedna czubata mała łyżeczka
-papryka płatek mix suszona 1 czubata duża łyżka
WYKONANIE:
Z golonki, nóżek usunąć sierść nad gazem, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3-4 cm. Dodać w/w przyprawy. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę. Po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia w szybkowarze zmniejszamy ogień i kontrolujemy właściwe ciśnienie, w razie konieczności podkręcamy odrobiną. Gotujemy w ten sposób 90 min. Po czym wyłączamy gaz i czekamy jeszcze, aż ciśnienie spadnie i otwieramy szybkowar.. Jeśli ciśnienie po tym czasie spadło całkowicie otwieramy garnek. Teraz całość trzeba odcedzić. Gdy mięso ostygnie trzeba je obrać z kości i chrząstek których będzie sporo. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki widelcem. Teraz wkładamy do salaterki, mniejszych miseczek słoiczków lub plastikowych pojemników. Następnie zalewamy rosołem mięsko które porozkładaliśmy w pojemnikach i salaterkach. Gdy całość przestygnie wkładamy do lodówki aby całkowicie stężało, (ścięła się galaretka). SMACZNEGO.
domowa najlepsza!! ale mi smaku zrobiłes
OdpowiedzUsuń