Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
piątek, 9 sierpnia 2019
Aromatyczny boczek Sous Vide
SUROWIEC
-1,5 kg boczku ze skórą b/k
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-jałowiec mielony 2 g/kg
-chili grys 1 g/kg
-pieprz czarny grubo mielony 1 g/kg
-czosnek zgnieciony 2-3 ząbki
-cyrkulator
-worki próżniowe
-naczynie do parzenia
WYKONANIE
Płat boczku kroimy po długości, peklujemy, przyprawiamy ze wszystkich stron i składamy tak aby skóra była w środku i na zewnątrz. Pakujemy próżniowo na 4-5 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie parzymy cyrkulatorem 11 godz. w 63 st. Następnie schładzamy 10-15 min w zimnej wodzie. Chowamy do lodówki na noc w celu dalszego schłodzenia i sklejenia się boczku.
Ps. Przyprawy jakie podałem to tylko moja sugestia każdy może dodać inne.
SMACZNEGO
czwartek, 1 sierpnia 2019
Sałatka z cukinii i innych warzyw
Wykonanie mojej kochanej żony:)
Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania.
SKŁADNIKI
-4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki
-1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech kolorach :żółty,zielony,czerwony.(finalnie jest miło dla oka)
-0,5 kg cebuli pokrojone w pióra
-0,5 kg ogórek pokrojony w talarki 0,5 cm gr.
-0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki
Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać:
-0,5 kg kalafiora
-0,5 kg brokuł
-0,5 kg fasolka szparagowa
ZALEWA PIERWSZA
-9 szklanek wody
-1 szklanka soli warzonej nie jodowanej
ZALEWA DRUGA
- 3 szklanki wody
-3 szklanki cukru
-2 szklanki octu
WYKONANIE
Pocięte warzywa wymieszać dokładnie, zalać zalewą sporządzoną z 9 szklanek wody i szklanki soli. Zalewę powielić jeżeli to będzie konieczne tak tak aby warzywa były prawie całe zakryte. Zostawić tak wszystko na 3 godziny. Następnie przygotować drugą zalewę 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu,zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzić warzywa z pierwszej zalewy i ułożyć w słoikach i zalać letnią drugą zalewą. Do każdego słoiczka na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min.
Sałatka jest bardzo smaczna ja używam jej do obiadu i kanapek z wędliną. Polecam.
SMACZNEGO.