Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
piątek, 9 sierpnia 2019
Aromatyczny boczek Sous Vide
SUROWIEC
-1,5 kg boczku ze skórą b/k
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-jałowiec mielony 2 g/kg
-chili grys 1 g/kg
-pieprz czarny grubo mielony 1 g/kg
-czosnek zgnieciony 2-3 ząbki
-cyrkulator
-worki próżniowe
-naczynie do parzenia
WYKONANIE
Płat boczku kroimy po długości, peklujemy, przyprawiamy ze wszystkich stron i składamy tak aby skóra była w środku i na zewnątrz. Pakujemy próżniowo na 4-5 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie parzymy cyrkulatorem 11 godz. w 63 st. Następnie schładzamy 10-15 min w zimnej wodzie. Chowamy do lodówki na noc w celu dalszego schłodzenia i sklejenia się boczku.
Ps. Przyprawy jakie podałem to tylko moja sugestia każdy może dodać inne.
SMACZNEGO
Ciekawa dieta
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, polecam
OdpowiedzUsuń