Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
sobota, 14 grudnia 2019
Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem
Składniki:
-500 g polędwicy wołowej
-pół cebuli
-1-2 ogórki kiszone
-dwa żółtka
-sól warzona nie jodowana
-pieprz czarny mielony
-sos sojowy
-olej u mnie smakowy paprykowy
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i zmielić na drobnym sitku lub posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę . Soli, pieprzu i sosu sojowego każdy dodaje do swojego smaku następnie olej oraz jedno żółtko i wyrabiamy. Z gotowego tatara ulepić kulkę, uklepać na talerzu w środku zrobić dziurkę i wbić w nią żółtko. Do formowania tatara można też wykorzystać specjalne obręcze. Po bokach posypać cebulką i ogórkiem .Najlepiej podawać z mrożoną wódką :) Smacznego.
zrobię tak jak napisałeś tego super tatara
OdpowiedzUsuńNo i jak wyszedł smakował ?
Usuń