Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
czwartek, 30 kwietnia 2020
Słonina ziołowa
SUROWIEC
-słonina cienka bez skóry
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek świeży 4 większe ząbki zgniecione w prasce lub 4-5 g płatek suszony rozdrobniony w moździerzu na 1 kg słoniny
-pieprz cytrynowy 2 g/kg
-zioła prowansalskie 3 g/kg
-cebula suszona 2-3 g /kg
-słoiki / puszki
-szybkowar
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Jak sterylizuje się w szybkowarze? Ile wody powinno być kiedy robimy to to w słoikach? Tak samo jak normalnie pasteryzacja, że pod gwint?
OdpowiedzUsuńRobiłem na dwa sposoby i jest ok czyli pokrywki były zakryte i pod gwint
UsuńWitam mam pytanie czy puszki przed wsadzeniem zywnosci trzeba wysterylizowac jakos 🤔 czy normalnie pakujeny do puszek i dopiero pakujemy w szybkowarze
OdpowiedzUsuńJa wyparzam wrzątkiem
Usuń