SKŁADNIKI
-karkówka
-poklsól 19g /kg
-pieprz czarny 3g /kg
-czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg
-gorczyca czarna 2g/kg
-gorczyca biała 4g/kg
-gałka muszkatołowa 1g /kg
-ziele angielskie 1g/kg
-woda 10%
-jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm
WYKONANIE
Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam.