piątek, 23 października 2020

Kiełbasa z karkówki














 SKŁADNIKI

-karkówka 

-poklsól 19g /kg

-pieprz czarny 3g /kg

-czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg

-gorczyca czarna 2g/kg

-gorczyca biała 4g/kg

-gałka muszkatołowa 1g /kg

-ziele angielskie 1g/kg

-woda 10%

-jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm

WYKONANIE 

Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm i też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam.

8 komentarzy:

  1. Dzień dobry.
    Mam po kilogramie szynki, karkówki i boczku. Czy wg.powyzszego przepisu mogę zrobić mięso kiełbasiane?
    Ale to mięso chcę włożyć w słoiki i zapasteryzować. Czy będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tu karczku jest w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyprawy są podane na kilogram mięsa więc to od ciebie zależy ile karkówki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziele angielskie zmielić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki czas parzenia jest ? Oraz jaki czas wędzenia plus minus?

    OdpowiedzUsuń