piątek, 4 lutego 2022

Słonina konserwowa z przyprawą Pakar







SUROWIEC I PRZYPRAWY

 -słonika cienka bez skóry

-sól nie jodowana 10 g/kg lub 15 g/kg 

-czosnek 3 ząbki na kg lub suszony płatek 4 g/kg lub według swojego smaku 

-przyprawa wyżej pokazana na zdjęciu 10-15 g/kg w zależności ile dajemy soli podstawa sól + przyprawa ma mieś wagę 25 g / kg dodam że ta przyprawa jest sporo gorsza od mieszanek z Białorusi czy Rosji 

WYKONANIE

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
 

1 komentarz: