poniedziałek, 21 lutego 2022

Tuszonka ze ścinek wp (tzw-mięso gulaszowe).











 

SUROWIEC

- ścinki wp (tzw-mięso gulaszowe).

- skórki wp 50 g /kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 16 g/kg

-cebula suszona 3 g/kg

-pieprz czarny 2 g/kg

-liść laurowy 0,5 g/kg

-ziele angielskie 0,5 g/kg

-wywar ze skórek lub woda  50 ml /kg

WYKONANIE 

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką peklosoli, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek lub wodę, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze 75 min. Następnie wyłączamy źródło ciepła i gdy spadnie całkowicie ciśnienie w szybkowarze otwieramy go wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min następnie chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia. Wyrób jest bardzo smaczny ,mięso jest mięciutkie i kruche. Jest smaczna galaretka i tłuszczyk pod wieczkiem więc mamy wszystko w jednym wyrobie. SMACZNEGO.


1 komentarz: