sobota, 18 czerwca 2022

Pieczeń wieprzowa










Pieczeń wieprzowa 

Szybko, prosto, smacznie i swojsko.

-mięso mielone 1 kg

-4 ząbki czosnku

-przyprawa do mięsa mielonego 20 g (przyprawa jest z solą więc soli nie potrzebujemy, no chyba, że komuś jest za mało słone to proponuje dodać  max około 5 g soli )

-cebula suszona 5g

- gorczyca 6g

-woda 100 ml

Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania w środku wyrobu 68 stopni. Po obróbce termicznej wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie następnie chowamy do lodówki na kilka godzin w celu dalszego wychłodzenia. Taka pieczeń jest znakomita na kanapkę.

Inną alternatywą to taka pieczeń krojona w grube plastry, podana na gorąco na obiad z jakimś sosem, młodymi ziemniaczkami z koperkiem do tego ogórek małosolny. Polecam. 

Ps. w/w przyprawy to tylko moja sugestia można dać swoje ulubione .

 

1 komentarz: