SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm
-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól 18g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-pieprz ziołowy 2g/kg
-czosnek 4-5g/kg
-gorczyca 4g/kg
-woda 10% ilości miesa
-jelita wp. 28/30 mm
WYKONANIE
Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna.
Wspaniały opis do wspaniałego produktu, kradnę :)
OdpowiedzUsuńWygląda na super smakowitą. Muszę przepis wypróbować.
OdpowiedzUsuń