SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-słonina cienka bez skóry
-sól nie jodowana 25g/kg
-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg
-mieszanka przypraw pomidor, bazylia i czosnek
-puszki, słoiki, szybkowar, zamykarka do puszek
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając
wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami,
układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w
temp.4-8 stopni. Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i
gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie
wychładzać jak ktoś nie ma doświadczenia lepiej wyciągnąć z wody i niech same ostygną. Wyrób jest
delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim
dobrym trunkiem procentowym:)