SUROWIEC I SKŁADNIKI
-około 0,75 kg jabłek już obranych i pozbawionych pestek
-około 0,75 kg pigwy już obranych i pozbawionych pestek
-około 2 kg dyni obranej i pozbawionej pestek
-sok z 2 cytryn
- 0,5 kg cukier żelujący 3:1
-3 opakowania 40 g żelfix 3:1
-kto lubi dżem bardzie słodki można dodać jeszcze szklankę lub dwie cukru zwykłego
-700 ml wody
WYKONANIE
Dynie, jabłka i pigwę pozbawiamy gniazd nasiennych i skórki następnie kroimy w kostkę i ścieramy na drobnej siatce. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem z 30 min. Teraz wszystko traktujemy blenderem. Następna czynność to dodajemy cukier żelujący i zwykły cukier jak ktoś potrzebuje bardzo słodki dżem i gotujemy aż większość wody odparuje i konsystencja będzie przypominać rzadszy budyń na koniec dodajemy sok z cytryny i żelfix gotujemy jeszcze 10 min przekładamy gorący dżem do słoiczków pamiętamy o nowych zakrętkach i nie uszkodzonych słoikach. Osobiście nie pasteryzuje zawsze są ok. Ale kto chce może jeszcze poddać dodatkowej obróbce termicznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz