SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-3, 5 kg dzik (łopatka + ścinki z obróbki mięśni)/ 5 mm sitko
-1 kg podgardle wieprzowe skórowane i bez gruczołów / 8 mm sitko
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15g /kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO)
-czosnek 4/kg
-woda 15%
-skrobia 3%
-skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na makowym sitku 50g/kg
-cebula suszona 2g/kg (opcjonalnie)
WYKONANIE
Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy i materiały pomocnicze. Mieszamy aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem, a masa mięsna była klejąca. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min opakowania 300g. Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, i za razem zwarta można kroić cienkie plasterki jest też galaretka dla jej zwolenników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz