-mięso z dzika 100% można wykorzystać łopatkę ścinki po obróbce mięśni na wędzonki
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15 g /kg
-pieprz czarny 3 g/kg
-przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO)
-czosnek 4g/kg
-skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na sitku makowym 50 g/kg
-woda 5%
WYKONANIE
Surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i skórki . Mieszamy aby przyprawy równomiernie połączyły się z surowcem, a mięso całkowicie wchłonęło wodę. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 80 min. Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka po ściankach szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam tuszonka jest pyszna, miękka soczysta, jest też galaretka dla jej zwolenników i troszkę tłuszczyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz