piątek, 2 maja 2025

Zrazy-roladki z karkówki


 






SKŁADNIKI I PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-karkówka plastry 2-2,5 cm
-cebula
-papryka
-ser żółty 
-ulubione przyprawy
-wykałaczki 
-smalec

WYKONANIE
Kupioną karkówkę tniemy w grube plastry 2-2,5 cm następnie rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy z obu stron ulubionymi przyprawami, na plaster karkówki kładziemy piórka cebuli paski -słupki papryki i ser w paskach-słupkach lub ścieramy na tartce jak mamy bardzo twardy ja tego nie zrobiłem i ser podczas obróbki termicznej nie roztopił się do końca. Można dodać jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego. Następnie ciasno zwijamy spinamy wykałaczkami. Osobiście po zwinięciu oprószyłem delikatnie przyprawą złocistą do kurczaka. Układamy w urządzeniu air fryer - frytkownicy beztłuszczowej i smarujemy delikatnie rozpuszczonym smalcem z obu stron.

OBRÓBKA TERMICZNA 
Urządzenie w jakie wykorzystałem to model Ninja 500. Program jaki użyłem to air fry temperatura 190 stopni po 10 minut z dwóch stron. 
PS:
Wyrób bardzo polecam można go też zrobić w tradycyjnym piekarniku lub na grillu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz