Przepis
Zalewa-robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny
-gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego,8 ziaren zgniecionego ziela angielskiego i 6 kulek jałowca posiekanego. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy.
-topimy słoninę na 7-10 dni
Ociekanie i osuszanie
-po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu na min. 6 godz.
- następnie osuszamy jeszcze w wędzarni bez dymu samym żarem około 45 min w temp 30-35 stopni
Wędzenie
-gdy słonina będzie już sucha z zewnątrz zaczynamy wędzić i puszczamy dym na około 4 godz w temp 30-35 stopni
Studzenie
-zostawiamy w chłodnym miejscu aż wystygnie i chowamy do lodówki na minimum 10 godz.
-można też oprószyć taką słoninę przyprawami np .papryką słodką lub ostrą, pieprzem czarnym, majerankiem lub innymi przyprawami które lubimy .
Smacznego.
tylko nuworysze będą nią pogardzać . A mimo kalorii jest to jedna z najlepszych przekąsek . Doskonała .Brawo.
OdpowiedzUsuńtylko nuworysze będą nią pogardzać . A mimo kalorii jest to jedna z najlepszych przekąsek . Doskonała .Brawo.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDlaczego wędzimy w tylko 35-45 stopniach ?
OdpowiedzUsuńBo w wyższej temp. Zacznie się topić baranie
UsuńW wyższej temp słonina zmienia swoją konsystencje może zrobić się szklista a to już źle
OdpowiedzUsuńDzisiaj zasoliłam słoninkę jak uwędzę to się pochwalę albo nie jak zepsuję
OdpowiedzUsuńAle gdzie to wędzić?
OdpowiedzUsuńAle gdzie to wędzić?
OdpowiedzUsuńWędzi się w wędzarni :)
UsuńObsypujemy przyprawami przed, czy po wędzeniu
OdpowiedzUsuńPo wędzeniu ale można nie obsypywać
Usuń12%soli???????
OdpowiedzUsuńPieknie skins Leci na Sam widok ja w uk Tyu niema takiej
OdpowiedzUsuń