wtorek, 26 stycznia 2016

Słonina z solanki wędzona


Przepis

Zalewa
-robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny
-gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 ziaren pieprzu czarnego  lub kolorowego,8 ziaren zgniecionego ziela angielskiego i 6 kulek jałowca posiekanego. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy.
-topimy słoninę na 7-10 dni
Ociekanie i osuszanie 
-po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu na min. 6 godz.
- następnie osuszamy jeszcze w wędzarni bez dymu samym żarem około 45 min w temp 30-35  stopni
Wędzenie
-gdy słonina będzie już sucha z zewnątrz zaczynamy wędzić i puszczamy dym na około 4 godz w temp 30-35 stopni
Studzenie
-zostawiamy w chłodnym miejscu aż wystygnie i chowamy do lodówki na minimum 10 godz.
-można też oprószyć taką słoninę przyprawami np .papryką słodką lub ostrą, pieprzem czarnym, majerankiem lub innymi przyprawami które lubimy .
Smacznego.

14 komentarzy:

  1. tylko nuworysze będą nią pogardzać . A mimo kalorii jest to jedna z najlepszych przekąsek . Doskonała .Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko nuworysze będą nią pogardzać . A mimo kalorii jest to jedna z najlepszych przekąsek . Doskonała .Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego wędzimy w tylko 35-45 stopniach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w wyższej temp. Zacznie się topić baranie

      Usuń
  4. W wyższej temp słonina zmienia swoją konsystencje może zrobić się szklista a to już źle

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zasoliłam słoninkę jak uwędzę to się pochwalę albo nie jak zepsuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Obsypujemy przyprawami przed, czy po wędzeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wędzeniu ale można nie obsypywać

      Usuń
  7. Pieknie skins Leci na Sam widok ja w uk Tyu niema takiej

    OdpowiedzUsuń