Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
poniedziałek, 1 lutego 2016
Kiełbaska z boczku i drobiu
Przyprawy
-sól /peklosól lub peklosól 16-18 g/kg mięsa
-pieprz czarny 2 g/mięsa
-czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania osobiście dałem 2 g/kg
-pieprz ziołowy 1 g/kg mięsa
-majeranek 0,5 g kg mięsa
Mięso i skóra z boczku
-udziec indyka bez kości 0,5 kg
-pierś kurczaka 0,5 kg
-boczek bez skóry 0.5 kg
-skórę ugotowałem z w/w boczku parzymy w wodzie o temp. 90 st.do momentu aby była mięciutka wystudziłem i zmieliłem na sitku 2,5 mm dwa razy
Wykonanie
Rozdrabnianie na maszynce nr.8
Mięso drobiowe kroimy w kostkę 3 cm, a boczek w kostkę 1 cm i peklujemy zalecaną dawką, peklujemy w osobnych pojemnikach mięso z drobiu i wieprzowe. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso z indyka i kurczaka mielimy na sitku 8-10 mm a boczek zostawiamy w kostce jaką peklowaliśmy. Mielone skórki dodajemy do drobiu. Mięso wyrabiamy do kleistości dodając odrobinę wody. To samo robimy z boczkiem. Następnie łączymy mięso dodajemy przeprawy i dokładnie wyrabiamy w razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę wody. Nabijamy ciasno osłonki . Osobiście w danej chwili dysponowałem tylko osłonkami białkowymi.
Parzenie
woda 75-80 stopni i parzymy do momentu gdy kiełbaska w środku będzie miała 72-73 stopni. Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Wkładamy do lodówki na 6-8 godz.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz