Przepis
Mięso-szynka 0.7 kg
-łopatka 0,6 kg
-boczek 0,5 kg
Przyprawy
-sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa
-pieprz 2 g /kg mięsa
-majeranek 0,5 g/kg mięsa
-czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania
-woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością wody nie przesadzać
-papryka słodka lub ostra według uznania do posypania po wierzchu
-gorczyca ziarno na wierzch ale i można dać w środek
Wykonanie
Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone solimy i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Można zastosować pekosól lecz wtedy temp. pieczenia max 130 st. i do 70 w wyrobie, peklowanie peklosolą 48 godzin. Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie. Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 6 godz. aby mięso przeszło przyprawami. Po tym czasie dodałem na wierzch gorczyce ziarno i przykryłem papierem do pieczenia i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180. Piekłem w 170 C 90 min. Najlepiej jednak piec z termometrem wbitym w wyrób, parzymy do 70 st. w wyrobie. Pamiętajmy o tym że piekarnik piekarnikowi nie równy.Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier żeby wierzch się zarumienił.Gdy ostygnie na tyle aby można było pieczeń wyjąć robimy to delikatnie i oprószamy przez sitko całość do o koła papryką i majerankiem.Wstawiamy do lodówki na 8-10 godz.i gotowe smacznego.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńTo prawda było byszne
UsuńDlaczego mam się zalogować?
OdpowiedzUsuńWylogować się, dlaczego?
OdpowiedzUsuńWitam. Czy bezpieczne jest pieczenie w tak wysokiej temperaturze mięsa, które ma w sobie peklosól? Podobno można tylko do temperatury 130'C
OdpowiedzUsuń