Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
wtorek, 18 października 2016
Słonina z zalewy dymiona
WYKONANIE
Zalwea
-jeśli słonina jest z mięskiem dodajemy peklosól i sól jak nie to tylko sól
-sól kamienna nie jodowana 100 gram na litr wody
-peklo sól 50 g na litr wody
-razem 150 g
-czosnek według uznania ja dałem 1/2 główki zgniecioną pezz praskę
-trzymamy w lodówce temp 4-8 stopni przez 14 dni następnie płuczemy pod wodą osuszamy i posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem kolorowym świeżo mielonym.
-zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnie na 2-3 tyg.następnie wyjmujemy z folii i osuszamy potem wędzimy.
Osuszanie
Kilka godz. pod wętylatorem powierzchnia słoniny muci być sucha
Wędzenie
3 godz w temp.max 30
Chowamy do lodówki następnego dnia cieniutko kroimy.
SMACZNEGO
Super. Czy można u Ciebie kupić?
OdpowiedzUsuń