Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
piątek, 23 marca 2018
Karkówka konserwowa
SUROWIEC
-karkówka
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 14 g /kg
-czosnek świeży 3 g/kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-pieprz kolorowy rozgnieciony w moździerzu 2 g/kg
-liść laurowy mielony 0,5 g/kg lub listek na puszkę/słoik
-10% wody
-5 % skórek wp ugotowanych mielonych lub krojonych b. drobno w kostkę 0,5 cm max
-słoiczki/puszki
-szybkowar
-zamykarka do puszek
WYKONANIE
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko po to aby przyprawy były wszędzie .Nie mieszamy do kleistości.
Zostawiamy w lodówce na 48 godz. w temp. 4-6 st. Po tym czasie słoiki i puszki napełniamy ściśle, zamykamy i sterylizujemy 70 min. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz