Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
niedziela, 18 marca 2018
Paprykarz domowy
SKŁADNIKI
-cztery ryby wędzone w moim wypadku dwie makrele i dwa srebrzyki
-200 g ryżu kolorowy RISANA
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1 papryczka chilli
-pół papryki czerwonej słodkiej
-pół papryki zielonej słodkiej
-pół papryki żółtej słodkiej
-2 marchwie
-4 większe pieczarki
-1 pietruszka
-150 ml wody
-koncentrat pomidorowy 160 ml
-przecier pomidorowy 500 ml
-olej z pestek winogron
PRZYPRAWY
-sól do smaku
-pieprz czarny 1,5 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg
-cukier 2 g/kg
-liść laurowy mielony 2 g do całości
-ziele angielskie mielone 2 g do całości
-koperek suszony 2 g do całości
-chilli nitki 3 g do całości
-sos sojowy 30 ml
-papryka wędzona słodka 1,5 g/kg
-papryka słodka 1,5 g/kg
-papryka ostra 1 g/kg
WYKONANIE
Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była za gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody. Paprykarz przełożyć w słoiczki i puszki na wierzch dodać łyżkę oleju. Sterylizacja 30 min. SMACZNEGO
Szkoda że u mnie nie ma srebrzyków nigdy nie jadłem warto by było sprawdzić
OdpowiedzUsuń