SKŁADNIKI
-słonina bez skóry 1.9 kg
-sól gruba nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek świeży 6 większych ząbków
-cebula suszona płatek 2-4 g/kg lub cebula prażona 10 g/kg lub cebula świeża 16 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 5 g/kg(jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi :gorczyca,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec)
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski,słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
SMACZNEGO.