Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
sobota, 5 stycznia 2019
Szczupak w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE
-1 kg szczupak (świeży-filet)
-mąka do panierki
-olej do smażenia
-2-3 cebule
-pieprz czarny (grubo mielony) ilość według uznania
-koncentrat pomidorowy 160 ml
-przecier pomidorowy 500 ml
-sól 13-15 g/kg
-puszki i zamykarka do puszek
-szybkowar lub autoklaw
WYKONANIE
Świeżą rybę wypatroszyć oczyścić, umyć i zrobić filety. Dodać sól i przyprawić pieprzem, odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka ,krążki lub kostkę i usmażyć na lekko brązowy kolor. Cebulkę rozłożyć na wcześniej usmażonej rybie i całość odstawić pod przykryciem do lodówki na 12-24 godz. Po tym czasie przygotować sos. Koncentrat i przecier pomidorowy mieszamy dokładnie ze sobą i gotujemy na małym ogniu 5 min. Wcześniej próbujemy naszą rybę jeśli jest taka konieczność sos dodatkowo solimy i przyprawiamy pieprzem. Teraz na dno puszki dajemy sos, a następnie układamy rybę z odrobiną cebulki i tak na przemian raz sos raz rybkę z cebulką. Puszki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 30 min. Wyłączamy gaz i czekamy, aż ciśnienie spadnie. Następnie konserwy po sterylizacji przekładamy do zimnej wody na około jedną godzinę i chowamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Ryba jest bardzo smaczna polecam. Smacznego.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuń