SUROWIEC
- ścinki wp (tzw-mięso gulaszowe).
- skórki wp 50 g /kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16 g/kg
-cebula suszona 3 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-liść laurowy 0,5 g/kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-wywar ze skórek lub woda 50 ml /kg
WYKONANIE
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką peklosoli, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek lub wodę, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze 75 min. Następnie wyłączamy źródło ciepła i gdy spadnie całkowicie ciśnienie w szybkowarze otwieramy go wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min następnie chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia. Wyrób jest bardzo smaczny ,mięso jest mięciutkie i kruche. Jest smaczna galaretka i tłuszczyk pod wieczkiem więc mamy wszystko w jednym wyrobie. SMACZNEGO.