SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-karkówka 2 kg/5mm
-podgardle lub tłusty boczek 0,5 kg/8 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16 g/kg
-pieprz czarny 2g/kg
-pieprz ziołowy 2g/kg
-czosnek świeży 4g/kg
-woda 15%
-skrobia 2%
-skórki wp 50g/kg
Ps; przyprawy to tylko moja sugestia można wybrać inne
WYKONANIE
Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy i materiały pomocnicze. Najlepiej wodę i skrobią zmieszać ze sobą i dodać wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem, a masa mięsna była klejąca. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min opakowania 300g. Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, i za razem zwarta można kroić cienkie plasterki jest też smalczyk dla jego zwolenników.
PS. Wymienione przyprawy to tylko moja sugestia można zastosować swoje ulubione
A do szybkowara temperatury
OdpowiedzUsuńSzynkowar
OdpowiedzUsuńCzęsto tu zaglądam. Ten przepis jest świetny dzięki!
OdpowiedzUsuńA co z tymi skórkami wieprzowymi
OdpowiedzUsuń