Surowiec:
-800 g udziec indyka
-400 g pierś z kurczaka
Przyprawy i materiały pomocnicze:
.-sól 16-18 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-czosnek świeży 2-3 ząbki zgniecione przez praskę/kg
-czubata łyżeczka żelatyny
-lub 2-3 łyżki zmielonych ugotowanych skórek wieprzowych.Ja dałem skórki.
-szynkowar z wkładem 1.5 kg
Wykonanie:
Kupione mięso myjemy pod bieżącą woda.
Pierś z kurczaka skręcić na grubym sitku 8-10 i posolić według wagi udziec z indyka pociąć w kawałki jak leci i posolić według wagi, następnie wyrabiamy jedno i drugie mięsko osobno do kleistości bez wody, potem dodajemy przyprawy i skórki lub żelatynę tylko do tego co jest w kawałkach czyli indyka i dalej wyrabiamy bez wody potem łączymy mięsa i teraz dajemy wodę ale nie za dużo całość musi być zwarta gęsta i klejąca.Odkładamy do lodówki na 12 godz.Następnie mieszamy jeszcze dokładnie w razie konieczności można dać odrobinę wody, mięso pakujemy do puchy zakładamy sprężynę i wieczko i znowu do lodówki na 12 godz.
Parzenie:
Woda 75-80 w środku 72 stopnie C. Po parzeniu zdejmujemy docisk. Studzimy 5 min w zimnej wodzie, następnie do lodówki na moc.
Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz