czwartek, 26 maja 2016

Serki wędzone typu włoskiego


Wędzone
Przed wędzeniem


Przepis
Kupujemy serki "typu włoskiego". W Lidlu nazywają się PILOS, w Biedronce Capreggio
Moczymy je 24 godz. w solance 80 g soli warzonej zwykłej (nie w peklosoli)/1 l wody.
Następnie serki muszą odcieknąć, możemy delikatnie odcisnąć rękami. Obtaczamy w ulubionych przyprawach.
Ja osypałem serki w ziołach prowansalskich,przyprawie orion,papryka kolorowa płatek,pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,pomidory z czosnkiem i bazylią .
Wędzenie
Układamy na półkach w wędzarni z siatkami. Jeśli nie mamy półek, to bierzemy kawałki  gazy  wkładamy serek na gazę i nabijamy 4 rogi gazy na haki lub wiążemy 4 rogi i wieszamy w wędzarni.
Wędzimy 5-6 godzin w temperaturze 55-65 C.
Koniec.
Prześlij komentarz