Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
wtorek, 24 maja 2016
Szynka z tłuszczykiem
Przepis
Będziemy potrzebowali
-szynki z tłuszczykiem
Przyprawy
-peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona
http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm
-ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia
-liść laurowy 4-8 listków do parzenia
-pieprz kolorowy mała łyżeczka kulek do parzenia
Wykonanie
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i topimy w solance z peklo solą.Czas peklowania 5-10 dni oczywiście ma być zgodnie z tabelą .Link do tabeli powyżej.
Po wyjęciu z solanki po ustalonym czasie peklowania szynki płuczemy pod bieżącą wodą i wiążemy sznurkiem wędzarniczym lub pakujemy w siatkę wędzarniczą.
Ociekanie
Wieszamy nasze szynki w chłodnym miejscu na kilka godzin najlepiej na noc.
Osuszanie
Rozgrzewamy dobrze wędzarnie około 30 -40 min.wkładamy szynki i osuszamy bez dymu z dużym przepływem powietrza ,wędzarni nie zamykamy nie przykrywamy w temp. 35-45 do momentu gdy powierzchnia szynek będzie dobrze sucha.
Wędzenie
4-4,5 godz w temp 55-65 stopni
Parzenie
Woda 70-75 do osiągnięcia w środku wyrobu 65 stopni.Do wody dodajemy ziele angielskie,liść laurowy,pieprz kolorowy
Hartowanie
Po parzeniu szynkę wrzucamy do mocno zimnej wody na 5 min w połowie czasu można zmienić wodę .
Osuszamy ręcznikiem papierowym lub wieszany by dobrze ociekła i chowamy do lodówki.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz