Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 5 sierpnia 2016
Dżem cytrynowy z cukinii
Produkcja żony:)
SKŁADNIKI
-5 kg obranej i startej cukinii
-1-1,5 kg max cukru
-5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn,
-2 zapachy cytrynowe
-5 galaretek cytrynowych
-2 łyżeczki żelatyny.
WYKONANIE
Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki i żelatynę.Można też zetrzeć skórkę z cytryny .Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz