środa, 8 lutego 2017

Szynka dojrzewająca



Surowiec
-szynka kulka

Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklosól 20 g/kg
-sznurek wędzarniczy

Wykonanie
Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.Z racji tego że mieszkam w bloku i o chłodne pomieszczenie ciężko posiłkowałem się wentylatorem .

Osuszanie
W wędzarni bez dymu przy dyżur ruchu powietrza jeżeli istnieje taka potrzeba.Mięso musi byś kompletnie suche i ciepłe.

Wędzenie
Była wędzona dwa dni w temperaturze 20-25 stopni pierwszego dnia 8 godzin a drugiego 6 godz.

Podsuszanie
-5-10 dni w temp.15-17 stopni. U mnie odbywało się to przy delikatnie uchylonym oknie w okresie zimowym.

Dojrzewanie
W próżni w lodówce minimum trzy tygodnie ale jak dłużej tym lepiej. Myślę że nawet do 6 miesięcy mogła by leżeć.Wiem też że moi znajomi trzymali znacznie dłużej i wyrób był super.
Później zostało tylko pokroić nam szynkę w cienkie plasterki i się zajadać.
Smacznego
Prześlij komentarz