Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
środa, 8 lutego 2017
Szynka dojrzewająca w próżni
Surowiec
-szynka kulka
Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklosól 20 g/kg
-sznurek wędzarniczy
Wykonanie
Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.
Osuszanie
W wędzarni bez dymu przy dyżur ruchu powietrza. Mięso musi byś kompletnie suche i ciepłe.
Wędzenie
Była wędzona dwa dni w temperaturze 20-25 stopni pierwszego dnia 8 godzin a drugiego 6 godz.
Podsuszanie
-5-10 dni w temp. 10-12 stopni.
Dojrzewanie
W próżni w lodówce minimum trzy tygodnie ale jak dłużej tym lepiej.
Później zostało tylko pokroić nam szynkę w cienkie plasterki i się zajadać.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz