środa, 8 lutego 2017

Szynka dojrzewająca w próżni



Surowiec
-szynka kulka

Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklosól 20 g/kg
-sznurek wędzarniczy

Wykonanie
Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.

Osuszanie
W wędzarni bez dymu przy dyżur ruchu powietrza. Mięso musi byś kompletnie suche i ciepłe.

Wędzenie
Była wędzona dwa dni w temperaturze 20-25 stopni pierwszego dnia 8 godzin a drugiego 6 godz.

Podsuszanie
-5-10 dni w temp. 10-12 stopni. 

Dojrzewanie
W próżni w lodówce minimum trzy tygodnie ale jak dłużej tym lepiej.
Później zostało tylko pokroić nam szynkę w cienkie plasterki i się zajadać.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz