niedziela, 22 grudnia 2019

Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW


 SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-polędwica
-płat cienkiej słoniny
-kątnica wołowa
-peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-sól ważona nie jodowana do słoniny 25-30 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg do słoniny
-czosnek świeży 3-5 g/kg do słoniny
-sznurek,siatka wędzarnicza

WYKONANIE
Polędwice ładnie oczyszczamy z mizdry i warkocza . Peklujemy na mokro z nastrzykiem 7 dni, słoninę musimy zasolić i przyprawić  wcześniej 4-6 tygodni w zależności od grubości . Po zasoleniu i przyprawieniu słoniny pakujemy ją próżniowo lub w folie spożywczą. Gdy surowiec będziemy mieli już gotowy musimy go dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i trochę oklepać go tłuczkiem do schabowych aby powstała na słoninie i polędwicy warstewka wiążąca klejąca. Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy w kątnice która oczywiście moczyła się w zimnej wodzie około godziny. Pakujemy w siatkę i dodatkowo jeszcze wiążemy tak dla pewności.

WĘDZENIE NA ZIMNO 16-22 STOPNIE DOPUSZCZA SIĘ MAX 28 STOPNI
Wędziłem przez 4 dni pierwszy i drugi dzień po 5 godz. trzeci i czwarty po 6 godz. Po wędzeniu schładzamy wyrób w lodówce przez 10-12 godzin .
SMACZNEGO.

6 komentarzy:

  1. Jak dla mnie petarda.Przyjdzie czas,że skorzystam z tego przepisu.Pozdrawiam i życzę radosnych świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale wspaniale wygląda.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęśliwego Nowego Roku 2020😀🥃🎈 i dalszych wspaniałych pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo również życzę super 2020 roku

    OdpowiedzUsuń