Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 28 grudnia 2019
Tuszonka w/g wersji oryginalnej
SUROWIEC WIEPRZOWY
-boczek 1 kg
-karkówka 1 kg
-łopatka 1 kg
-szynka 1 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól warzona 12-13 g/ kg
-cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej
-pieprz czarny 1 g/ kg
-liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej
-smalec 150-200 g
-słoiki
WYKONANIE
Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy smalec i na małym ogniu dusimy mięso około 30-40 min. Pod koniec duszenia dodajemy wszystkie przypraw, dokładnie mieszamy. Powstały sos i mięso przekładamy do słoików układamy dość ciasno na koniec zalewamy resztą sosu i tłuszczu co zostaje.
STERYLIZACJA
60 min w szybkowarze. Po tym czasie słoiki wyjmuje i zostawiam do wystygnięcia następnie wkładam do lodówki aby dobrze stężały. Następnego dnia można kosztować .
Smacznego.
Ps.Wzorowałem się na przepisie z forum Wędliny Domowe.pl wprowadziłem kilka zmian jak w oryginale.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Masz taką patelnie na której zmieści sie 4 kilo mięsa???:)
OdpowiedzUsuń"lub garnku"
Usuńco prawda w tej wersji nie robiłam.
OdpowiedzUsuńIle wychodzi takich słoików z tej ilości mięsa? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń