Wiem, że czasami są takie sytuacje, że wędzona własna kiełbasa potrzebna jest od zaraz i taka właśnie sytuacja mi się przydarzyła. Więc musiałem coś zrobić na szybko. I tak powstała ta kiełbasa.
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-szynka 1 kl. 2 kg /szarpak
-karkówka 2 kg /13 mm
-łopatka 2 kl 2 kg /8 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana 17-19 g/kg
-pieprz czarny mielony 4 g/kg
-czosnek zgnieciony przez praskę 6 g/kg
-gorczyca ziarno 4-5 g /kg /osobiście nie dałem bo zapomniałem z tego pośpiechu :)
-woda 500 ml
-jelita wieprzowe 28/32
WYKONANIE
Mięso mielimy dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy, do kleistości. Następnie napełniamy ściśle jelita. Wieszamy na kijach i wygrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnie mamy wygrzaną i mamy żar kiełbasę wieszamy w wędzarni i osuszamy ją w temp . 45-50 st. Gdy powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie, a właściwie wędzenie z podpiekaniem. Robimy to w temp. 80-90 st. i wędzimy tak do momentu, aż kiełbasa uzyska w środku 68-70 st.
PS. Taką kiełbaskę polecam szybko zjadać ponieważ jest robiona tylko na soli i nie jest zabezpieczona bakteriobójczo, i z pewnością nie poleży nam w lodówce tyle co kiełbasa na peklosoli. Tą kiełbasę zrobiłem w około 6 godzin, wliczając w to kupno mięsa, pomycie wszystkich naczyń i nadziewarki, po samo pójście na działkę i uwędzenie jej. Więc jeżeli ktoś posiada wędzarnie przy domu to zapewne taką kiełbaskę zrobi jeszcze szybciej. Wędzarnie może wygrzać podczas nadziewania kiełbaski co na pewno skróci nam jeszcze czas. A mycie wszystkich naczyń może zrobić podczas osuszania lub wędzenia. Kiełbasa jest smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam .SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz