środa, 2 marca 2016

Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej


Przepis

Składniki
-200 g zakwasu żytniego
-około 250 mililitrów wody
-dwie płaskie łyżeczki soli
-250 g mąki pszennej typ 450 lub 650
-100 g mąki żytniej typ 720
-forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm
-50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni
-10 g czarnuszki
Wykonanie
-wszystkie składniki mieszamy ze sobą
-formę wykładamy papierem do pieczenia
-napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie.
-rozgrzewamy piekarnik 170-180 stopni
-wkładamy naszą formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min
-wyjmujemy chlebek zdejmujemy papier i spryskujemy wodą.Ja używam spryskiwacza do kwiatów.
Koniec.Smacznego.
Prześlij komentarz