Przepis
Zaczyn100 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 2000
100 g mąki pszennej typ 450
200 g wody
Ciasto właściwe
300 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka cukru
1 cebula starta na grubej tarce
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej nie jodowanej
120 g wody
4 g drożdży suchych
Wykonanie
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 12 godz w temp.pokojowej przekryte ściereczka.
Wszystkie składniki ciasta właściwego + zaczyn mieszamy ze sobą i przekładamy do miski wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do wyrośnięcia
Wierzch smarujemy delikatnie jajkiem
Pieczenie
Piekarnik góra dół 180 stopni czas 45 min następnie wyjmujemy chlebek z miski zdejmujemy papier do pieczenia ,chlebek obracamy i pieczemy jeszcze 15 min
Zaznaczam że piekarnik piekarnikowi nie jest równy czas i temp. mogą się nieco różnić.
Chlebek jest smaczny i pachnący przede wszystkim cebulką
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz