piątek, 20 maja 2016

Polędwica w czosnku, pomidorach i bazylii



Przepis
Będziemy potrzebować:
Schab b/k 1.5 kg
Przyprawy
-peklosól ilość według kalkulatora na mokro lub na sucho osobiście dałem na sucho  18 g/kg https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/
-kilka ząbków 4 szt. czosnku zgnieciona przez praskę
-przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub inne przyprawy jakie kto lubi 

Wykonanie
Polędwicę oczyszczamy z błon, można też wyciąć warkocz jednak ja tego nie robiłem.
Przygotowujemy solankę i szprycujemy polędwicę naszą solanką następnie topimy  w tej zalewie na 5 dni. Lub na sucho obtaczamy nacieramy peklosolą i ulubionymi przyprawami. Na sucho to 7-10 dni w jakimś pojemniku lub zapakowane próżniowo
Po upływie tego czasu polędwicę osuszamy i osypujemy naszą przyprawą ilość według uznania, wkładamy do praski i parzymy.
Parzenie
Woda 80 st. i parzymy do momentu gdy wyrób w środku będzie miał 62 stopnie
Następnie wyjmujemy z gara praskę i studzimy go w zimnej wodzie 15 min bez docisku, soków powstałych podczas parzenia nie wylewamy.
Odstawiamy do lodówki na około 10-12 godzin bez docisku.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz