piątek, 20 maja 2016

Schab czosnkowy w pomidorach i bazyli



Przepis
Będziemy potrzebować mięso
Schab 1.5 kg
Przyprawy
-sól morska ilość ja robiłem według tabeli dziadka wersja mniej słona
http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm
-czosnek jedna główka zgnieciona przez praskę
-przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wykonanie
Kupiony schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Następnie odcinamy mizdrę białą błonę można też wyciąć warkocz jednak ja tego nie robiłem.
Przygotowujemy solankę do solanki dodajemy zgnieciony czosnek mieszamy i odstawiamy do lodówki na dwie godz.Po tym czasie szprycujemy schab naszą solanką i topimy go w tej zalewie na 5 dni.
Po upływie tego czasu schab dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy i osypujemy naszą przyprawą ilość według uznania i wkładamy do praski lub szynkowara na 24 godz.w lodówce.
Parzenie
Woda 70-75 i parzymy do momentu gdy wyrób w środku będzie miał 62-65 stopni.
Następnie wyjmujemy z gara szynkowar i studzimy go w zimnej wodzie 10 -15 min
Odstawiamy do lodówki na około 10-12 godzin i gotowe.
Smacznego


Prześlij komentarz