piątek, 20 maja 2016

Polędwica w czosnku, pomidorach i bazylii



Przepis
Będziemy potrzebować:
Schab b/k 1.5 kg
Przyprawy
-sól morska lub peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-pół główki czosnku zgnieciona przez praskę
-przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Wykonanie
Polędwicę oczyszczamy z błon, można też wyciąć warkocz jednak ja tego nie robiłem.
Przygotowujemy solankę do solanki dodajemy zgnieciony czosnek mieszamy i szprycujemy polędwicę naszą solanką następnie topimy  w tej zalewie na 5 dni.
Po upływie tego czasu polędwicę osuszamy i osypujemy naszą przyprawą ilość według uznania, wkładamy do praski i parzymy.
Parzenie
Woda 70-75 i parzymy do momentu gdy wyrób w środku będzie miał 65 stopni.
Następnie wyjmujemy z gara praskę i studzimy go w zimnej wodzie 10 -15 min bez docisku, soczków powstałych podczas parzenia nie wylewamy.
Odstawiamy do lodówki na około 10-12 godzin bez docisku.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz