wtorek, 15 listopada 2016

Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej


Surowiec:
-250 g boczku
-250 g łopatki
-250 g karkówki

Przyprawy:
-czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej)
-sól nie jodowana 19 g/kg
-woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu
-pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg
-ziele angielskie mielone 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 1 g/kg
-6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej

Materiały pomocnicze
-Szynkowar lub praska
-osłonka barierowa
-sznurek wędliniarski
Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru, który nada idealny kształt wyrobowi.

Wykonanie:
Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól i wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. I ponownie odstawiamy do lodówki na 5 godz. Teraz napełniamy osłonki barierowe fi 75+. Batony
napełniamy dość ciasno i staramy się żeby nie było powietrza. Wkładamy baton do szynkowara i zakładamy docisk. Tak przygotowaną puszkę odstawiamy na 4 godz. do lodówki.

Parzenie
W wodzie o temperaturze 70-75 stopni przez 70 min.

Studzenie
W zimnej wodzie przez 10 min. Następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce przez 8-10 godzin.
SMACZNEGO
-
Prześlij komentarz