Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
czwartek, 20 lipca 2017
Podgardle wędzone i parzone
SUROWIEC
-1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól w ilośći
-do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15 kulek
-sznurek wędzarniczy lub haczyk
WYKONANIE
Z podgardla usuwamy skórę i gruczoły. Robimy solankę o topimy podgardle na 5-7 dni. Przechowujemy przez ten czas w lodówce w temp.4-8 stopni. Po tym czasie podgardle wieszamy aby ociekło w chłodnym pomieszczeniu Następnie osuszamy w wędzarni 1-1,5 h w temperaturze 35-45 stopni przy dużym ruchu powietrza. Wędzimy do koloru u mnie było to 4,5-5 h. Parzenie około 2-2,5 h w 75 st.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz