środa, 13 marca 2019

Boczek surowy podwędzany z próżni





SUROWIEC:
-boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej

PRZYPRAWY:
-peklosól 22 g/kg
-kozieradka 1 g/kg
-jałowiec mielony 2 g/kg
-czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania
-gorczyca mielona 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg

WYKONANIE
Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 4-5 miesięcy po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek i ponownie w próżnię. Dajemy nowe woreczki. Osobiście otwierałem co miesiąc i sprawdzałem czy wszystko ok, czy nie widać jakiś niespodzianek i czy zapach jest w porządku. Następnie boczek dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym po czym boczek powędrował do wędzarni do osuszenia w temp.35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy boczek będzie suchy zaczynamy wędzić 2 godz. w 50 stopniach. Wkładamy do lodówki na 8-10 godzin .
Wyrób jest smaczny, tłuste miejsca boczku są mięciutkie jak mięciutka słoninka a chude części kruche, delikatnie ciągnące się ale nie gumowe. Taki wyrób najlepiej pokroić w cienkie plasterki i do tego jakiś dobry mocny alkohol.
Smacznego.

1 komentarz: