niedziela, 24 marca 2019

Szynka prasowana -parzona Sous Vide



Będziemy potrzebować :
-szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska)
-peklosól 19 g/kg
-praska
-cyrkulator
-duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia
-worki i pakowaczka próżniowa

Wykonanie:
Kupione mięsko poddajemy klasyfikacji staramy się wyciąć wszystkie błonki. Teraz uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady. Dodajemy peklosól pakujemy w próżnię i odkładamy do  lodówki w temp.4-6 st. na 3 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięsko z próżni i dokładnie wyrabiamy kawałki mają się dobrze kleić. W razie konieczności można dać odrobinę wody około 50 ml. Pakujemy do puchy, staramy się dokładnie układać mięso, następnie zakładamy docisk ale nie za mocny. Teraz całą praskę z zawartością pakujemy próżniowo. Parzymy 10 godzin w 60 stopniach. Po tym czasie zwalniamy docisk i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Wyrób jest bardzo smaczny delikatny i soczysty.
Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Zajebisty efekt końcowy, właśnie mnie przekonałeś do zakupu praski. Którą polecasz ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pakowanie próżniowe to obecnie najlepsza forma przechowywania jedzenia. A dzięki niskim cenom pakowarek próżniowych już praktycznie każdy może sobie na to pozwolić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co ja bym zrobiła bez pakowarki próżniowej. Dzięki niej nie zdarzyło mi się, żeby zabrakło mi w kuchni warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jakie kawałki jest pokrojone mięsko?

    OdpowiedzUsuń
  5. Parzymy 10 godzin? Nie spotkałem się, ale może za mało wiem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet najlepsze wyroby potrzebują odpowiedniego przechowywania, aby zachowywały świeżość na dłużej. Idealnym rozwiązaniem współcześnie jest pakowanie próżniowe, które realnie ogranicza ilość wyrzucanego jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń