piątek, 15 marca 2019

Kiełbaska Wielkanocna do koszyczka



 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8
-boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm
-karkówka 3 kg/13
-pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około  1-1,5 cm
-mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony 2,5 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw skład:gorczyca, majeranek, kminek,   kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec)
-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4-5 g/kg
-peklosól 18-19 g/kg
-woda 400 ml do karkówki i boczku po zmieleniu
-woda 100 ml do mięska zmielonego na 2,5 mm
-woda 100 ml drobiu krojonego w kostkę
-jelita wieprzowe 28/30

WYKONANIE :
Mięso wieprzowe tniemy w kostkę około 4 na 4 cm. Drobiowe docelowo w kostkę 1-1,5 cm. Przy czym pamiętajmy o klasyfikacji udźca z indyka. Peklujemy zalecaną dawką peklosoli czas 48 godzin. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso wieprzowe i drobiowe ścięgniste. Do zmielonej karkówki i boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy następnie wyrabiamy mięso drobiowe osobno, mięso krojone w kostkę i mielone na 2,5 mm. Następnie łączymy wszystkie mięsko i dokładnie mieszamy aby wszystkie gatunki mięsa równomiernie się połączyły i mięso było kleiste. Napełniamy jelita  i odkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie w środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin.
SMACZNEGO.
PS.
Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej .





2 komentarze:

  1. Już samo patrzenie sprawia, że można zrobić się głodnym:) Wielkanoc w sumie już zbliża się wielkimi krokami więc może warto zastanowić się nad robieniem domowych wyrobów. U was też jest taka tradycja, że przed świetami robi się szynki, kiełbasy, boczek i inne miesa wędzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem z podlasia więc robimy wszystko czyli wędzonki kiełbasy wędzone kiełbasę białą sałatki ryby i masę innych smakołyków

      Usuń