Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
niedziela, 24 marca 2019
Szynka prasowana -parzona Sous Vide
Będziemy potrzebować :
-szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska)
-peklosól 19 g/kg
-praska
-cyrkulator
-duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia
-worki i pakowaczka próżniowa
Wykonanie:
Kupione mięsko poddajemy klasyfikacji staramy się wyciąć wszystkie błonki. Teraz uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady. Dodajemy peklosól pakujemy w próżnię i odkładamy do lodówki w temp.4-6 st. na 3 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięsko z próżni i dokładnie wyrabiamy kawałki mają się dobrze kleić. W razie konieczności można dać odrobinę wody około 50 ml. Pakujemy do puchy, staramy się dokładnie układać mięso, następnie zakładamy docisk ale nie za mocny. Teraz całą praskę z zawartością pakujemy próżniowo. Parzymy 10 godzin w 60 stopniach. Po tym czasie zwalniamy docisk i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Wyrób jest bardzo smaczny delikatny i soczysty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zajebisty efekt końcowy, właśnie mnie przekonałeś do zakupu praski. Którą polecasz ?
OdpowiedzUsuńSwojski wyrób wejdź w ten sklep
OdpowiedzUsuńPakowanie próżniowe to obecnie najlepsza forma przechowywania jedzenia. A dzięki niskim cenom pakowarek próżniowych już praktycznie każdy może sobie na to pozwolić.
OdpowiedzUsuńCo ja bym zrobiła bez pakowarki próżniowej. Dzięki niej nie zdarzyło mi się, żeby zabrakło mi w kuchni warzyw :)
OdpowiedzUsuńna jakie kawałki jest pokrojone mięsko?
OdpowiedzUsuńParzymy 10 godzin? Nie spotkałem się, ale może za mało wiem?
OdpowiedzUsuńNawet najlepsze wyroby potrzebują odpowiedniego przechowywania, aby zachowywały świeżość na dłużej. Idealnym rozwiązaniem współcześnie jest pakowanie próżniowe, które realnie ogranicza ilość wyrzucanego jedzenia :)
OdpowiedzUsuń