Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
środa, 3 lipca 2019
Nalewka z czerwonej porzeczki
Będziemy potrzebować:
-2 kg owoców czerwonej porzeczki
-1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach
-cukier 0,4 kg
-dwie łyżki miodu
Wykonanie:
Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy,wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód mieszamy, odstawiamy w słonecznym pomieszczeniu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier i miód się rozpuścił. Robimy tak przez 10 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze w smaku jest pyszna, orzeźwiająca i delikatnie cierpka. Polecam.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz