SKŁADNIKI:
-2,5 kg wiśni bez pestek
-1,5 l alkoholu 50-70 %
-0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość owoców)
WYKONANIE:
Owoce przebieramy, myjemy i drylujemy, wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6-8 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol można sobie przelać w jakieś butelki lub zostawić w słoju. Do owoców dodajemy cukier zakręcamy słój i porządnie wstrząsamy odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Robimy tak przez 14 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze ,a w smaku jest znakomita. Nalewka jest bardzo charakterystyczna w swoim smaku nie da jej się pomylić z żadną inną. Jest ceniona przez smakoszy:)
SMACZNEGO.
Świetne są nalewki z wiśni.
OdpowiedzUsuń