Wykonanie mojej kochanej żony:)
Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania.
SKŁADNIKI
-4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki
-1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech kolorach :żółty,zielony,czerwony.(finalnie jest miło dla oka)
-0,5 kg cebuli pokrojone w pióra
-0,5 kg ogórek pokrojony w talarki 0,5 cm gr.
-0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki
Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać:
-0,5 kg kalafiora
-0,5 kg brokuł
-0,5 kg fasolka szparagowa
ZALEWA PIERWSZA
-9 szklanek wody
-1 szklanka soli warzonej nie jodowanej
ZALEWA DRUGA
- 3 szklanki wody
-3 szklanki cukru
-2 szklanki octu
WYKONANIE
Pocięte warzywa wymieszać dokładnie, zalać zalewą sporządzoną z 9 szklanek wody i szklanki soli. Zalewę powielić jeżeli to będzie konieczne tak tak aby warzywa były prawie całe zakryte. Zostawić tak wszystko na 3 godziny. Następnie przygotować drugą zalewę 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu,zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzić warzywa z pierwszej zalewy i ułożyć w słoikach i zalać letnią drugą zalewą. Do każdego słoiczka na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min.
Sałatka jest bardzo smaczna ja używam jej do obiadu i kanapek z wędliną. Polecam.
SMACZNEGO.
Oj uwielbiam takie sałatki.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl