Wykonanie mojej kochanej żony:)
Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania.
SKŁADNIKI
-4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki
-1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech kolorach :żółty,zielony,czerwony.(finalnie jest miło dla oka)
-0,5 kg cebuli pokrojone w pióra
-0,5 kg ogórek pokrojony w talarki 0,5 cm gr.
-0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki
Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać:
-0,5 kg kalafiora
-0,5 kg brokuł
-0,5 kg fasolka szparagowa
ZALEWA PIERWSZA
-9 szklanek wody
-1 szklanka soli warzonej nie jodowanej
ZALEWA DRUGA
- 3 szklanki wody
-3 szklanki cukru
-2 szklanki octu
WYKONANIE
Pocięte warzywa wymieszać dokładnie, zalać zalewą sporządzoną z 9 szklanek wody i szklanki soli. Zalewę powielić jeżeli to będzie konieczne tak tak aby warzywa były prawie całe zakryte. Zostawić tak wszystko na 3 godziny. Następnie przygotować drugą zalewę 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu,zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzić warzywa z pierwszej zalewy i ułożyć w słoikach i zalać letnią drugą zalewą. Do każdego słoiczka na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min.
Sałatka jest bardzo smaczna ja używam jej do obiadu i kanapek z wędliną. Polecam.
SMACZNEGO.
Oj uwielbiam takie sałatki.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Witam fajny przepis, dzięki za podzielenie się nim z nami.
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie tego oleju;po co jest on dodawany?
Robiłam już kiedyś jakąś sałatkę i też trzeba było dodać olej na koniec.I szczerze powiedziawszy,po otwarciu słoika ten olej psuł cały smak tych wszystkich warzyw.
Ilość soli jest tak duża ,że sałatka nie nadaje się do jedzenia
OdpowiedzUsuńFaktycznie....soli jest o wiele za dużo...
Usuń