czwartek, 19 marca 2020

Boczek z suszoną papryką i chilli




 












SUROWIEC I PRZYPRAWY
-boczek bez skóry
-skórki ugotowane i zmielone na fi 2,5 -50/60 g/kg
-wywar z gotowania skórek 50/70 ml/kg
-peklosól 14-16 g/kg
-papryka suszona płatek 10 g /kg
-chilli jalepeno grys czerwone 1,5-2 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 0,5 -1g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-liść laurowy 0,5-1 g/kg
-cebula suszona 2-3 g/kg

WYKONANIE
Z boczku odcinamy skórę, następnie boczek tniemy w kostkę 2-3 cm i peklujemy zalecaną dawką dwie doby. Po tym czasie gotujemy skórki do miękkości studzimy wywar i skórki. Skórki mielimy i dodajemy do boczku, następnie dodajemy wywar ze skórek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiczki i puszki, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 80 min .Następnie studzimy puszki w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie wyrobu przeprowadzamy w warunkach chłodniczych (lodówka).
Wyrób jest bardzo smaczny mięciutki i delikatny, smak jak dla mnie idealny nic bym nie zmieniał. Najbardziej wyczuwalna jest papryczka chilli jednak jest to zrównoważony smak - delikatny i bardzo dobrze komponuje się z resztą przypraw. Serdecznie polecam .
SMACZNEGO


5 komentarzy:

  1. Zajebisty przepis. Hollywood.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy liść laurowy mielimy , trzemy w jakiej postaci go dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaki program należy ustawić szybkowar żeby dokonać sterylizacji ?
    Czy wystarczy raz czy powtórzyć ten proces?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój szybkowar nie ma żadnych programów czas liczę od chwili jak zawór ciśnienia pójdzie w górę następnie wyłączam gaz jak czas upłynie i czekam aż samoczynnie spadnie ciśnienie wtedy otwieram

      Usuń