niedziela, 29 marca 2020

Tuszonka w/g JackaW















SUROWIEC
-łopatka 
- skórki wp 40-50 g /kg lub agar 3g / kg mięsa

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 14-16 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-liść laurowy 0,5 g/kg lub jeden listek na puszkę słoik 
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-woda 50 ml /kg
-cebula suszona 2g/kg

WYKONANIE 
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Pyszki schładzamy w zimnej wodzie 60 min następnie chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia.
Wyrób jest b.smaczny ,mięso jest mięciutkie i kruche. Jest smaczna galaretka i tłuszczyk pod wieczkiem więc mamy wszystko w jednym wyrobie. SMACZNEGO.

11 komentarzy:

  1. Galaretka pewnie dość więzła po dodatku skórek.

    OdpowiedzUsuń
  2. A strerylizacja z słoikach ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak dobrze schłodzić słoiki żeby nie pękły ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Hehe no po prostu wp to wieprzowe 😉

      Usuń
  5. Sprzedaje Pan również?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdaje się że czegoś brakuje, może być Finlandia lub Smirnoff lub inna byle dobrze schłodzona. wtedy jest komplet.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupił bym par puszek.

    OdpowiedzUsuń